2010-08-15

AYAM MENANG KAMPUNG TERGADAI

SUDUT SETEMU-TEMU ,15 OGOS 2010


Saudara / saudari rakan fb yang saya hormati;

Cerita pengkisahan Embo Ali wajar ditutup dan dihentikan memandangkan salasilah Embo Ali tidak dapat dikesan dan diperolehi. Nama beliau tiba-tiba muncul di kalangan penduduk Kampung Pandasan menentang penjajah British . Cerita setelah seabad lamanya kini menjadi seperti lagenda Mahsuri di Pulau Langkawi.

Dibulan Ramadan yang mulia ini marilah kita sama-sama berdoa dan memohon keampunan kepada Tuhan dan maaf kepada saudara/saudari kita yang tersinggung atau terkilan berhubung dengan cerita lagenda ini.

Saudara/saudari tentu pernah membaca cerita rakyat yang bertajuk Pak Kadok. Dikisahkan bahawa Pak Kadok yang penuh yakin ingin berlaga ayam dengan ayam raja, telah mengadaikan kampung berserta penduduk dan anak isterinya. Malang nasib Pak Kadok kerana walaupun ayamnya menang tapi kampung tergadai.

Sebagai rakyat Kota Belud yang cintakan daerah ini tentunya kita tidak mahu cerita-cerita seperti ini terus berlanjutan. Cerita-cerita yang memecah belahkan perpaduan masyarkat kita wajar ditinggalkan. Marilah kita bertekad bersatu tenaga , membulatkan fikiran dan menyusun langkah bersama-sama bangsa lain dan pemimpin kita serta rakyat biasa memajukan daerah Kota Belud dengan menyahut seruan transformasi kerajaan 1 Malaysia Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan.

No comments:

Post a Comment