2010-08-12

Bazar Ramadhan Kota Belud Meriah.

SUDUT SETEMU-TEMU,12 OGOS 2010Kelmarin hari pertama berpuasa, saya dan isteri pergi ke Bazar Ramahdan Kota Belud untuk membeli sedikit juadah berbuka puasa. Wah ! Sungguh meriah bagaikan pesta makanan. Para peniaga tempatan menjual lauk pauk, kuih muih, beranika jenis bubur, air batu campur (ABC) dan air buah-buahan. Para belia pendatang pula mendominasi perniagaan satay, sayap ayam bakar, ikan bakar, martabak jawa, dan kuih bulan. Peniaga tempatan dan belia pendatang ini bersaing untuk memikat pembeli.

Saya teringat dengan kenyataan seorang pemimpin PBS Datuk Henrynus Amin, alangkah baiknya jika para belia kita berani menceburi perniagaan yang didominasi oleh belia pendatang ini. Adakah para belia kita tidak tahu menjual satay dan sayap ayam bakar ? Atau mereka ini hanya mampu menjual kelapa muda di tepi jalan sahaja ? Adakah belia kita tiada semangat bersaing atau sudah kalah sebelum berjuang ?

Bagaimana "Gontor" ? Apa program bulan puasa ini ? Sekurang-kurangnya "Gontor" boleh membentuk konvoi mengejutkan penduduk di kampung-kampung dan kawasan perumahan di daerah ini bangun bersahur di awal pagi .

No comments:

Post a Comment