2010-08-03

Jelapang Padi Dan Agropolitan Pintasan Untuk Siapa ?

SUDUT SETEMU-TEMU 03 OGOS 2010Tahniah daerah Tawau kerana telah Berjaya membasmikan miskin tegar, Masyarakat Tawau tentu berasa lega dan bangga atas kejayaan ini. Pemohon eKASIH tentu tiada lagi. Para Guru Besar dan Pengetua sekoalh tidak lagi dibebani dengan memproses borang-borang permohonan KWAPM. Permohonan rakyat untuk mendapat PPRT tentu berkurangan. Masyarakat Tawau hanya menumpu kepada mencapai ekonomi berprestasi tinggi.
Bagaimana dengan daerah Kota Belud ? Bila agaknya daerah bersejarah ini mencapai zero miskin tegar ? Adakah program mega “Jelapang Padi” dapat membasmi miskin tegar ? Adakah rancangan Agropolitan Pintasan dapat menangani miskin tegar ini ? Saya dengar rancangan Agropolitan Pintasan seluas lebih kurang 700 ekar akan diusahakan oleh 500 keluarga. Disediakan 500 buah rumah dan dibekalkan 1000 ekor lembu tenusu. Disamping kemudahan –kemudahan insfratruktur seperti sekolah, balai polis, klinik, kemudahan memproses susu lembu, peneroka juga diberi gaji/elaun RM 1000.00 sebulan.
Rancangan Agropolitan ini ( Kalau Betul ) memang sedap didengar. Tapi anehnya “1000 ekor lembu dijaga 500 buah keluarga”. Ini yang aneh. Bayangkan sebuah keluarga suami, isteri, kalau ada anak dua atau tiga orang, bererti setiap keluaraga ada 5 orang . Jadi 1000 ekor lembu dijaga oleh 2500 orang. Di manakah logiknya ?
Saya fikir pembangunan di Kota Belud perlu dipacu dengan kekuatan keintelektualan. Pihak yang berwajib tidak boleh mengambil kesempatan asal ada rancangan. Wang rakyat perlu dibelanja dengan berhemah. 700 ekar untuk 1000 ekor lembu 2500 orang penjaga, logik kah ?
Saya juga setuju dengan pendapat AC Fian-Fian bahawa para petani Kota Belud dieksplotasi oleh orang tengah. Orang tengah telah menjadikan mereka ‘mangsa’. Tentulah kalau difikirkan ini keterlaluan. Tapi, bayangkan petani ini tidak lagi berkuasa terhadap hasil padi mereka kerana sejak mula bekerja lagi mereka telah dibebani dengan hutang. Hasil tuaian padi pula tidak dapat melunaskan hutang. Perkara ini berpanjangan bertahun-tahun.
Di manakah keadilan untuk petani- petani ini ? Mengapa pihak yang berwajib menutup mata dan memekakkan telinga ? Bagaimana Transformasi Kerajaan di Kota Belud ? Slogan 1 Malaysia “ Rakyat Didahulikan Pencapaian Diutamakan”. Tentulah kesannya dalam PRU 13.

No comments:

Post a Comment