2010-08-12

“Lemiang Tompo-Tompo Temban Tahi Ni Loso”

SUDUT SETEMU-TEMU 10 OGOS 2010
Usaha Ahli Parlimen Kota Belud bahawa subsidi baja dan racun mahluk perosak tanaman supaya dikekalkan patut dipuji dan disokong. Para petani yang rata-rata hidup dalam kesempitan tidak mampu membeli baja dan racun mahluk perosak tanaman mereka.

Walau bagaimanapun ada petani yang terdesak sanggup menjual subsidi ini kepada pihak ketiga lantaran mahu wang yang cepat.

Cadangan untuk menubuhkan pusat pembelian hasil pertanian , penternakan dan perikanan perlu diberi perhatian. Masalah petani , penternak dan nelayan ialah cara mereka memasarkan hasil mereka. Saya teringat satu skim tanaman buah markisa yang dipelopori oleh KPD sedikit masa dulu . Petani diberi pinjaman berbentuk bijih benih , baja , racun mahluk perosak , membersihkan tanah dan peralatan keperluan lain sehingga mencecah puluan ribu ringgit. Tapi malangnya sistem pasaran tidak tetap , maka petani kerugian dan menanggung hutang. Akhirnya tanah petani terjual untuk melunaskan hutang. Begitu juga skim ternakan kambing kormisal yang disediakan oleh PPK . Para penternak telah melabur ribuan ringgit membina kandang , kawasan rumput dan baka . Skim ini juga menemui jalan buntu . Perkara ini berlaku kerana kegagalan mewujudkan sistem pemasaran yang teratur.

Satu lagi peristiwa mimpi ngeri penduduk Kota Belud terutamanya penduduk Kampung Taun Gusi . Pada tahun 80 an , sebuah syarikat dari Semenanjung telah melabur menternak udang harimau di kawasan Padang Ragut Pintasan milik penduduk Taun Gusi . Walaupun ditentang oleh rakyat tetapi pelabur itu telah mendapat kelulusan ( geran tanah CL1000 ekar ) dari kerajaan dengan cara yang tidak dipersetujui oleh rakyat . Akhirnya pelabur itu gagal dan penduduk kehilangan tanah seluas 1 000 ekar . Semoga peristiwa ini tidak berulang dengan kewujudan Rancangan Baru Kerajaan Projek Agropolitan Pintasan umpama “Kalang Sama/Bajau : Lemiang tompo-tompo temban tahi ni loso” atau “ ayam terlepas tangan berbau tahi” .

Saya setuju dengan pendapat seorang rakan fb bahawa Jelapang Padi Kota Belud dan Agropolitan Pintasan tidak dapat menyelesaikan masalah kemiskinan di daerah ini. Satu kajian terperinci perlu dilakukan berdasarkan maklumbalas petani dan penternak.

BUAT SEMUA MUSLIMIN DAN MUSLIMAT

SELAMAT BERPUASA

TERUTAMA UNTUK

SEMUA RAKAN FB DAN BLOG

SETEMU SERATI DEMBUA KITI

No comments:

Post a Comment