2010-08-08

‘ Migang’

SUDUT SETEMU-TEMU 08 OGOS 2010Semalam, saya menghadiri majlis kenduri ‘migang’ dan doa selamat di rumah adik saya Abdul Gaus di Kampung Keguraan. Adalah menjadi adat dan kebiasaan masyarakat Islam di Kota Belud mengadakan majlis doa selamat tanda kesyukuran sempena menyambut bulan Ramahdan. Majlis ini dikenali dengan ‘migang’( Sama/Bajau) bererti berniat,bertekad akan menunaikan ibadat puasa selama sebulan dalam bulan Ramahdan kerana Allah.
Sempena dengan majlis tersebut, adik saya Abdul Gaus juga menyatakan agar para jemaah sama-sama memohon doa kepada anaknya Hadi Nazreen yang akan melanjutkan pelajaran ke Universiti Tanta, Mesir dalam bidang perubatan. Tahniah kepada beliau kerana telah berjaya mendidik anak-anaknya sehingga ke menara gading.
Saya teringat seorang hamba Allah yang telah berjuang mendidik puteranya hingga ke menara gading dan kini anak itu menjadi orang terpenting di dalam hairaki kepimpinan negara.
Sinopsis cerita bermula dengan kelahiran putera disebuah perkampungan nelayan di utara daerah Kota Belud. Dalam serba kekurangan (sekolah berlantaikan tanah, tiada eletrik, tiada air paip ) tidak menjadi penghalang untuk putera ini terus menimbah ilmu. Setelah tamat sekolah rendah, putera ini belajar di sebuah sekolah menengah di ibukota. Atas kesedaran betapa pentingnya insan berilmu, hamba Allah ini menghantar puteranya tadi belajar di negera Mat Salleh dalam bidang perundangan. Hamba Allah ini sanggup mengadaikan tanah termasuk rumah tempatnya berlindung semata-mata untuk mendapatkan wang perbelanjaan putera harapan yang tersayang di rantau orang.
Alhamdullilah putera harapan telah berjaya memenuhi impian ayahnya, impian bangsa. Beliau telah menjadi bintang yang sentiasa bersinar menjadi sebutan dan inspirasi masyarakat Kota Belud khususnya dan Malaysia amnya. Semoga Allah mencucuri rahmat dan hidayahNya ke atas arawah hamba Allah ini. Kami, anak bangsa Kota Belud sentiasa berdoa agar putera ini sentiasa sihat sejahtera bersama keluarga tersayang dan terus bersinar menerangi bumi Malaysia ini. Amin.

No comments:

Post a Comment