2010-08-03

PERTANIAN ADALAH PERNIAGAAN – Produk Pertanian Baru Satu Penipuan Atau KejahilanSejak kebelakangan ini banyak produk pertanian diperkenalkan oleh pihak swasta, kerajaan atau kumpulan-kumpulan tertentu. Produk-produk itu seperti buah jarak, vanilla, gaharu, ternakan cacing tanah, lintah, serai wangi , tanaman lada dan akhir-akhir ini ternakan burung layang-layang ( burung walid )
Promosinya sungguh hebat. Ada pihak yang menawarkan kursus dengan yuran RM 300.00 hingga RM 500.00 per kepala dalam sehari. Mereka juga menawarkan kontrak kepada pengusaha-pengusaha produk mereka. Pengusaha-pengusaha yang melantik mereka sebagai penasihat atau konsultan, serta membeli peralatan , bijih benih, baja daripada mereka, maka mereka akan membeli hasil tanaman pengusaha dengan harga yang berpatutan. Semua peralatan, biji benih dan juga baja yang dipromosikan ini dijual dengan harga yang tinggi.
Ramai petani yang telah mengeluarkan simpanan mereka untuk melabur bagi mengusahakan produk pertanian baru ini. Ada yang melabur sehingga RM 100,000.00. Selepas itu, ramai pengusaha ini merunggut kerana rakan kontrak mereka tidak membeli hasil tanaman mereka dengan alasan hasil tanaman yang dikeluarkan pengusaha-pengusaha kurang bermutu dan tidak mencapai kualiti yang mereka perlukan. Ada pula yang memberi alasan kilang mereka belum siap. Soalnya sekarang, di mana silapnya perkara ini ? Adakah produk-produk pertanian baru ini memang tidak berpotensi untuk diusahakan atau promosi-promosi ini sengaja mengambil kesempatan di atas kejahilan pengusaha-pengusaha ? Kita turut simpati mendengar rintihan pengusaha-pengusaha yang mengalami kerugian besar semata-mata ingin menjadi usahawan tani yang berjaya.

No comments:

Post a Comment