2010-08-03

SUDUT SETEMU-TEMU 30 JULAI 2010‘ Gontor ‘ adalah satu program yang menghimpunkan belia dan beliawanis dalam satu gerakan kerja-kerja sukarela . Kumpulan ini membantu masyarakat di dalam kerja-kerja sosial seperti gotong royong, bencana alam, dan majlis-majlis yang memerlukan tenaga sukarelawan.
Program ‘ Gontor ’ ini biasanya dilaksanakan oleh belia dan beliawanis yang terlibat di dalam Skuad P 169 di bawah naungan YB Dato’ Ahli Parlimen. Kebiasaannya mereka akan bergerak dalam satu kumpulan. Identiti warna pakaian mereka adalah hitam, bermotorsikal atau kereta yang mempunyai “sound system” yang cukup kuat.
Perkataan ‘ Gontor ‘ dalam bahasa Sama/Bajau bererti mengegarkan atau mengoyang pokok supaya buahnya jatuh atau kesan bunyi tembakan atau pun kesan gempa. Pada saya program ini baik jika dilaksanakan secara tersusun dan berterusan. Disamping cara mendekati belia dan beliawanis, program ini juga dapat memupuk semangat jati diri dan patriotisme belia. Jesteru itu, pendekatan yang berhemah, bersopan santun dan berketrampilan perlu diterapkan dalam semua aspek program “ Gontor ‘ ini.

No comments:

Post a Comment