2010-08-03

SUDUT SETEMU-TEMU

Semasa menghadiri program kementerian perusahan dan asas tani bersama rakyat di padang Kota Belud pagi tadi, saya bersama anak lelaki saya Abdul Alif, sempat meninjau gerai-gerai agensi kerajaan dan usahawan –usahawan tempatan yang mempamirkan produk-produk mereka. Di majlis ini juga anak saya Abdul Alif mengambil kesempatan untuk mendaftar sebagai pemilih di kaunter UMNO bahagian Kota Belud.
Antara gerai yang kami tinjau ialah Gerai Mardi. Selain daripada mempamirkan produk Mardi, agensi ini juga menjual buku-buku manual. Kami sempat membeli dua buah buku iaitu ‘Teknologi Penternakan Ayam Kampung Pedaging’ dan ‘Teknologi Pengeluaran Kambing Pedaging di Malaysia’.
Buku-buku ini amat baik. Isi kandungannya dilengkapi dengan maklumat untuk membantu pengusaha yang ingin menceburi bidang ternakan ayam kampung pedaging atau pengeluar kambing pedaging.
Walau bagaimanapun buku yang mengandungi 41 halaman dengan cetakan kertas licin dan dihiasi gambar-gambar dijual dengan harga RM 27.50 sebuah. Harga yang telah ditetapkan ini agak mahal bagi orang kampung yang ingin memperolehinya. Saya cadangkan buku-buku seperti ini kalau pun tidak diberi secara percuma, tetapi harganya biarlah dikurangkan ke tahap yang lebih berpatutan agar orang kampung juga dapat memilikinya.

No comments:

Post a Comment