2010-08-16

EMPANGAN TAMBATUON - Perlu Ditangani Seperti Menarik Rambut Di Dalam Tepung, Rambut Tak Putus Tepung Tak Berselerak .

SUDUT SETEMU-TEMU, 16 OGOS 2010Cadangan pembinaan empangan di Sungai Tampasuk berhampiran Kampung Tambatuon dalam kawasan Kadamaian tidak menguntungkan BN dalam PRU ke 13.

Tujuan pembinaan empangan yang bernilai RM 450 juta ( BH , 13 ogos, Edisi Sabah & Sarawak , m/s 3 ) itu adalah semata-mata untuk pengairan Jelapang Padi Kota Belud. Projek mega ini selain tidak dapat menyelesaikan kemelut kemiskinan di daerah Kota Belud , projek ini tidak menguntungkan penduduk sekitar Kampung Tambatuon.

Projek Jelapang Padi Kota Belud terletak di kawasan Tampasuk . Penduduk sekitar Tambatuon pula terpaksa mengorbankan kampung halaman , tanah pusaka, kebun buah-buahan dan harta peninggalan nenek moyang mereka semata-mata kerana Projek Mega Jelapang Padi Kota Belud.

Jika Projek Empangan Kadamaian itu projek jangka panjang kerajaan seperti Empangan Bakun di Sarawak untuk menjana hidroeletrik ( Kota Belud Selalu Putus Tenaga ), logi air bersih , pengairan perindustrian menjelang 2050 mungkin boleh diterima akal.

Daerah Kota Belud perlukan industri yang boleh menjana pendapatan baru kepada penduduk Kota Belud. Sebagai contoh 10 ekar tanah sawah boleh menjana sebuah keluarga dengan kadar RM 10 000.00 semusim ( 4 bulan ) tetapi 10 ekar tanah jika dibangunkan untuk industri boleh menjana pendapatan 1 000 keluarga.

Saya mencadangkan projek Empangan Kadamaian di bina di kawasan Tampasuk kerana Jelapang Padi Kota Belud dan Agropolitan Pintasan 95 % terletak di kawasan Tampasuk.

Isu Empangan Kadamaian sudahpun dipolitikkan oleh sesetengah pihak. Saya khuatir isu ini akan menjadi lebih parah lagi menjelang PRU ke 13 yang boleh menjejaskan peluang BN mempertahankan kerusi-kerusinya di daerah ini.

Rakyat sejahtera ialah rakyat yang hidup harmoni , aman dan damai tanpa memikirkan keselesaan, keselamatan kampung mereka tergugat . Isu Empangan Kadamaian perlu ditangani ibarat menarik rambut dalam tepung, rambut tak putus , tepung tak berselerak.

1 comment:

  1. saya bersetuju dengan pandangan ini.... ini pemikiran pemimpin yang berjiwa rakyat. lojik dan jelas.... saya sokong 100%.

    ReplyDelete